#6 – KRISTIINA MÄKELÄ – TEAM RENTA
Kolimiloikkaaja Kristiina Mäkelä tunnetaan sanavalmiina ja esiintymistaitoisena urheilijana. Liian usein urheilijoiden ajatukset jäävät parin sanan ”miltä nyt tuntuu”-henkisiin haastatteluihin kentän laidalta. Nyt siihen tehdään poikkeus.
Renttaaja-podcastissa on tarjolla tällä kertaa tunti tiukkaa tavaraa Kristiinan omin sanoin. Keskustelu etenee Team Rentan arvojen ja pääteemojen läpi: esikuvana toimiminen, tulevaisuus, sitoutuminen.
Kristiina ajattelee, että huippu-urheilijoilla voisi olla enemmänkin annettavaa yhteiskunnalle, jos heitä vain osattaisiin siinä vielä paremmin hyödyntää. Keskustelun varrella saadaan tästä monta todistetta, Kristiinan jakaessa uransa varrella oppimiaan ajatuksia.
Loppupuolella keksitään myös Rentalle uusi yhteistyöhaaste, joka koskettaa Kristiinan innostusta puhtaaseen luontoon.
”Muutokset ovat arkea urheilussa, ikinä ei mene juuri kuin on suunniteltu”
Koronatilanne sotki monien muiden mukana Kristiinan kalenterin perusteellisesti. Fiilis tulevasta on silti positiivinen. Kristiina kertoo, että harjoituskausi on selkeästi ollut menestyksekäs. Loppukesästä hypätään pitkälle, hän veikkaa.
Lyhyen aikavälin tavoitteena on sentin päässä häämöttävän suomenennätyksen rikkominen tänä vuonna. Pitkän tähtäimen tavoitteena on arvokisamitali.
Tavoitteiden saavuttaminen vaatii ominaisuuksien kehittämistä. Voimapuolta ja tekniikkaa on saatu kehitettyä. Kristiina uskoo, että jos loikan maakontakti saadaan osumaan kohdalleen, loikka saattaa kulkea lähiaikoina yllättävänkin pitkälle!
Team Rentan urheilijat ovat muutakin kuin tuloskoneita.
Esikuvana toimiminen on kasvattanut myös Kristiinaa ihmisenä, sillä esikuvana hän kokee velvollisuudeksi tuoda itseään esiin paremmin. Hän haluaa siirtää sitä hyvää eteenpäin mitä itsekin on saanut – varsinkin nuorille.
Kristiina haluaa painottaa itsensä löytämistä ja itsensä tutkimista.
”Tärkein viesti mitä esikuvana haluan antaa on, kuunnelkaa esikuvia ja ottakaa sieltä se ajatus että kuka vaan pystyy olemaan paras versio itsestään. Kopiointi ei tuo hyvää lopputulosta. Asiat tulevat itsensä löytämisen kautta”, Kristiina painottaa.
”Kun on ollut draivi tehdä asioita hyvin, minusta on sitten tullut hyvä”, Kristiina pohtii.
Kristiina on miettinyt onko hän outo, kun ei ole omannut jostain syystä idolia? Fanitus on ollut Kristiinalle etäinen aihe. Varsinaisten idolien sijaan Kristiinalla on arjen sankareita joita hän ihailee. Hän on esimerkiksi etsinyt äänikirjoista tarinoita siitä, miten ihmiset ovat saaneet elämänsä kokonaisuutena hallintaan.
Saavutukset ja vaikeuksien voittaminen kulkevat käsi kädessä
2013 sattunut selkänikaman rasitusmurtuma oli käänteentekevä tapaus. Se pysäytti Kristiinan täysin. Hän kertoo tekemisen olleen siihen asti ”junnumaista”, tarkoittaen sitä että kokonaisvaltainen huippu-urheilijan tekeminen oli vielä hakusessa. Selkäongelmat saivat miettimään asioita kokonaisvaltaisesti.
”Vastoinkäymiset kasvattavat. Se on harmillista, että me ihmiset emme opi ilman että meidän pitää itse kokea vaikeudet ja käydä pohjalla.”
Kristiina on sosiaalinen tyyppi jolle ihmissuhteet ovat tärkeitä. Sen takia myös valmentajan vaihdokset ovat olleet kovia paikkoja. Muutoksia tapahtuu myös urheilijan kehossa, joten harjoittelun on muututtava mukana.
”Nuorena saa enemmän virheitä anteeksi, mikä on hyvä, sillä nuorena on vain pakko oppia. Kieltämättä vähän vanhempana tulee mieleen, että vitsi kun nuorempana olisi tajunnut tehdä näitä ja näitä asioita paremmin.”
”Jos olet 15-vuotias, niin ei kannata harjoitella kuin 25-vuotias. Siinä on ihan eri kroppa ja palautuminen. Myös omaan muuttuvaan tilaan pitää tottua ja oppia käsittelemään sitä”, Kristiina pohtii podcastissa.
Haastajat ilahduttavat
Kolmiloikan lajikulttuuri on kehittynyt Suomessa eteenpäin. Kirstiina toivoo, että hänen tekemästään työstä ja saamastaan luottamuksesta olisi hyötyä perintönä tuleville junioreille.
”Sen panos mitä minuun on laitettu, sen siirtäminen eteenpäin olisi minulle tärkeää. Että saataisiin pieniä kolmiloikkaajia. Valmentajilla on tietyllä tapaa monta urheilu-uraa, siinä missä urheilijalla on vain yksi. Mä hyödyn valmentajien kautta siitä työstä, mitä aikaisemmat urheilijat ovat tehneet.”
”Toivoisin myös, että urheilua osattaisiin arvostaa ja hyödyntää vielä enemmän. Uskon, että jokainen huippu-urheilija on hyvä esimerkki myös muuhun elämään, ja aika kovan koulun käynyt”, Kristiina pohtii.
”Tämä podcast on esimerkiksi hyvä asia, sillä yleensä me urheilijat saadaan pari sekuntia televisioaikaa suorituksen jälkeen, syvälliset viestit jäävät kuulematta ja loppu tulee lehtien teksteistä toisen ihmisen kautta”, Kristiina tuumii.
Pikkuhiljaa niskaan hengittävät haastajat ilahduttavat Kristiinaa.
”Minusta tuntuu että tulen saamaan Senni Sallisesta kovan vastuksen kotimaan kisoissa. Olen äärettömän iloinen, että ollaan saamassa toinen arvokilpailukävijä naisten puolelle. Miehissä on hienosti Simo Lipsanen ja nuorissakin kovaa kaartia sieltä tulossa. Olen tästä pelkästään iloinen!”
Junioreilla ei Kristiinan mielestä ole kiire valita ykköslajia. Monipuolinen tekeminen on nuorena pääasia.
”On tosi tärkeää vaan tehdä ja touhuta paljon nuorena. Tarkemman lajin valinta ei tarvitse tapahtua 10-vuotiaana. Ehkä jotain suuntaa on hyvä olla 15-vuotiaana. Tietysti riippuu vähän varmasti lajista. Toiminnallisuus ja liikunnallisuus on kaikista tärkeintä. Sitten kun tuntuu että on löytänyt oman juttunsa, niin täysillä vaan sen perään”, Kristiina neuvoo.
Arvot linjassa
Kristiina pitää Rentan vahvoja arvoja painottavaa sponsorointia hyvänä lähestymisenä.
”Tulos on totta kai tärkeä, ja sitä haetaan. Se ei ole kuitenkaan sellainen asia, minkä urheilija pystyy lupaamaan, mutta sen asian eteen tehdään varmasti sataprosenttisesti työtä. Se, että sinuun luotetaan siinä prosessissa mitä käyt ja mitä teet. Että nähdään muutakin kuin se minuutti kentällä kun se tulos on tehty… Ne hetket ovat vain murto-osa siitä kokonaisesta tekemisestä. Panostus siihen urheilijaan kokonaisuutena – ja juuri arvopohjainen tukeminen – ovat erittäin hyviä asioita.”
Kristiina löytää tarttumapintaa myös Rentan arvoista: asiakkaan ymmärtämisestä, yrittäjämäisyydestä, luotettavuudesta ja innovatiivisuudesta.
”Urheilun ydin on oleellisiin asioihin keskittymistä, niihin panostamista ja turhien asioiden poissulkemista lopputuloksen optimoimisen kannalta.”
Luottamuksen pohjana on itseluottamus. Tämä ei tarkoita itsekyyttä.
”On pitkä välimatka siinä, mikä on itsekkyyttä ja mikä on itsensä arvostamista”, Kristiina toteaa.
Innovatiivisuus tarkoittaa Rentalle yksinkertaistettuna vuokraamisen tekemistä helpommaksi, yksinkertaisemmaksi, läpinäkyvämmäksi ja turvallisemmaksi. Tämä resonoi myös Kristiinan asenteeseen.
”Olen halunnut vaikuttaa epäkohtiin ja kompastuskiviin. Olen ollut maajoukkuetoiminnassa kapteenin ominaisuudessa, ja kommunikaatio on näissä tilanteissa avainasemassa.”
Tulevaisuuden tiimipelaaja
Opiskelun ja huippu-urheilun yhdistäminen on haastavaa – varsinkin jos on luonteeltaan tunnollinen.
”Opiskelin ensimmäiset kolme vuotta opintotuen määräämään tahtiin. Sitten tuli tämä kansainvälinen läpimurto, jonka jälkeen opiskelu on ollut sen verran haasteellista, että jätän maisteriopinnot urheilu-uran jälkeiseen aikaan.”
”Tykkään opiskella ja tehdä asiat hyvin. Kun urheilen samalla mentaliteetilla, on ollut vaikeaa tehdä puolivillaista jälkeä ja yrittää vain päästä läpi kursseista. Se ei sovi mulle, ja on pikemminkin vienyt energiaa.”
Huippu-urheilijan ura kestää vain tietyn aikaa, ja opiskella voi milloin vain, Kristiina tuumii. Urheilu-uransa jälkeen Kristiina toivoo pääsevänsä saavuttamaan asioita yhdessä muiden kanssa, yksilönä menestymisen sijaan.
Ilmastonmuutos, roskaantuminen, metsätappiot ja maan köyhdyttäminen ovat olleet keskusteluissa pinnalla, ja myös Kristiinan mielessä. Hän pohtiikin että voisi käyttää aikaansa roskien keräämiseen pihalta tai johonkin muuhun konkreettiseen.
”Roskien lajittelusta tulee hyvä mieli. Löysin itseni kerran lomalta keräämästä roskia rannalta, ja sain siitä hirveästi iloa.”
Jakson aikana syntyy myös tähän kytkeytyvä kampanjaidea. Siitä, ja muista teemoista lisää Renttaaja-podcastissa!
Studioisäntä:
Simo Vilhunen
Vieras:
Kristiina Mäkelä (@maniitsirk)
Podcastin voit kuunnella sivujemme lisäksi:
Spotify | iTunes | SoundCloud | Google Podcast | Youtube