Osa 1 | Mitä pölynhallinta on ja miksi se on tärkeää?
Pölynhallinta on olennainen osa rakentamisen ja remontoinnin turvallisuutta sekä laatua. Olitpa ammattilainen rakennustyömaalla tai tee-se-itse-remontoija, pölynhallinta on asia, jota ei voi jättää huomiotta.
Rentan pölynhallintakoulu tarjoaa selkeät ohjeet ja käytännön vinkit pölynhallinnan toteuttamiseen vaihe vaiheelta.
Tiesithän että Rentalta saat pölynhallintaan sekä laitteet että kaikki tarvittavat palvelut suunnittelusta toteutukseen ja valvontaan – tarpeesi mukaan? Kun tarvitset pölynhallintaa, ota yhteys lähimpään Rentan toimipisteeseen.
Ensimmäinen osa antaa kokonaiskuvan pölynhallinnasta. Lue tiivistelmä alta ja katso video!
Miksi pölynhallinta on tärkeää?
🩺 Terveys: Rakentamisessa syntyvät pölyt, kuten kvartsipöly, ovat vakava terveysriski. Hengitysilmaan vapautuneet pölyt voivat aiheuttaa pitkäaikaisia terveydellisiä ongelmia ja pahimmillaan syöpää.
💶 Laatu ja kustannukset: huonosti hallittu pöly voi viivästyttää rakennusprojektin aikataulua, nostaa kustannuksia ja heikentää lopputuloksen laatua.
🔎 Vastuut ja velvollisuudet: Pölynhallinnan merkitys kasvaa jatkuvasti, kun ymmärrys, lainsäädäntö ja vaatimukset tiukentuvat. Valvojat, tilaajat, työntekijät, kumppanit ja muut sidosryhmät odottavat, että pölynhallinnasta huolehditaan asianmukaisesti.
”Kärjistettynä enää ei riitä, että tavoitteena on terveellinen ja turvallinen rakennus, vaan tarkoituksena on tuottaa terveellinen ja turvallinen työympäristö.”
Mitä pölynhallinta tarkoittaa?
Pöly on ilman ja hiukkasten seos. Monissa rakennustyön vaiheissa hengitysilmaan vapautuu erilaisia haitallisia pölyjä, kuten hengitettynä syöpävaarallista kvartsipölyä.
Pölynhallinta kattaa joukon toimenpiteitä, joiden avulla pyritään tuottamaan turvallinen työympäristö, estämään pölyn leviäminen ja suojaamaan ihmiset, työtilat, pinnat, irtaimisto sekä talotekniikka pölyn haitoilta.
Pölynhallinnassa käytetään erilaisia teknisiä ratkaisuja, kuten osastointia, alipaineistusta ja kohdepoistoa, mutta yhtä tärkeitä ovat myös asenne ja tapa toimia.
Lainsäädäntö ja pölynhallinta
Työnantajilla on velvollisuus huolehtia työntekijöidensä turvallisuudesta.
Valtioneuvoston asetus rakennustyön turvallisuudesta vuodelta 2009 ottaa kantaa pölyntorjuntaan, ja vuoden 2020 alussa voimaan tullut valtioneuvoston asetus työhön liittyvän syöpävaaran torjunnasta tarkentaa pölynhallinnan vaatimuksia rakentamisessa erityisesti kvartsipölyn osalta.
Työterveyslaitos on laatinut kaikkien saataville tehtäväkohtaiset ohjeet kvartsipölyn hallintaan. Näitä rohkaistaan käyttämään riskiarvion tekemiseen sekä toiminnan ohjaamiseen.
Tehtävälista:
- Selvitä altistumisriskit (esim. kvartsipöly)
- Tee riskiarvio ja kirjaa se
- Ilmoita altistuvat työntekijät ASA-rekisteriin
- Ryhdy tarvittaviin toimenpiteisiin riskien pienentämiseksi
Pölynhallinnan osa-alueet
Työprosessit tulisi suunnitella siten, ettei altistumiseen johtavaa työtä tarvitsisi tehdä tai työt tehtäisiin vähemmän altistavia materiaaleja ja menetelmiä hyödyntäen.
Rakentamisessa on kymmeniä erilaisia työvaiheita, joissa pölyä väistämättä syntyy. Tällöin tarvitaan teknisiä ja toiminnallisia ratkaisuja sekä henkilönsuojaimia.
Pölynhallinta voidaan jakaa viiteen toisiaan täydentävään osa-alueeseen:
Pääosin suunnitteluvaiheessa:
- Poista vaaralliset tekijät – esim osavalmistus tai liimaaminen poraamisen sijasta
- Korvaa vaaralliset tekijät turvallisemmilla – esim vähemmän pölyävät materiaalit
Pääosin toteutusvaiheessa:
- Käytä teknisiä ratkaisuja – esim osastointi, alipaineistus, kohdepoisto
- Käytä toiminnallisia ja organisatorisia ratkaisuja – esim pääsyn rajoittaminen, tiedottaminen ja kouluttaminen
- Käytä henkilönsuojaimia – kaikissa tilanteissa, jossa altistumista ei muuten voi välttää
Esimerkki: Kylpyhuoneremontin pölynhallinta
Yksinkertainen esimerkki pölynhallinnasta on tavallinen kylpyhuoneremontti, jossa laattojen poistaminen ja tasoitejäämien hionta tuottavat paljon hienojakoista kvartsipölyä ilmaan. Työ vaatii siten tehokasta pölynhallintaa.
Pölyn leviämisen estämiseksi:
- kylpyhuone osastoidaan muovikalvolla ja alipaineistetaan HEPA-suodattimella varustetulla laitteella.
- Piikkausta, hiontaa ja imurointia varten käytetään H-luokan imuria kohdepoistolaitteena.
- Työalueella pidetään aina hengityssuojaimia, myös pölyävän työvaiheen ulkopuolella.
Tämän lisäksi huolehditaan: kulkureittien suojauksesta, säännöllisestä siivouksesta, jätteen pölyttömästä kuljetuksesta sekä myös muun huoneiston irtaimiston suojauksesta.
Lisäksi huolehditaan myös tiedottamisesta ja siitä ettei työalueelle pääse ulkopuolisia, sekä valvotaan vähintään aistinvaraisesti, että osastointi, kohdepoisto, alipaineistus ja henkilökohtainen suojaus toimivat koko projektin ajan.
Tehtävät:
- Suunnittelu
- Osastointi
- Alipaineistus ja ilmanpuhdistus
- Korvausilman järjestäminen
- Kulkureittien suojaus
- Henkilökohtainen suojaus
- Kohdepoisto
- Säännöllinen siivous
- Tiedottaminen
- Valvonta
Näillä toimenpiteillä voidaan merkittävästi vähentää pölyn leviämistä ja siitä seuraavia haittoja. Pöly on aina helpompaa, tehokkaampaa ja halvempaa ottaa kiinni heti sen syntypisteessä.
Miten liikkeelle?
Ota yhteyttä Rentaan, kun tarvitset pölynhallintaa projektiisi!
Meiltä saat tarpeesi mukaan joko pelkät pölynhallinnan laitteet vuokralle, mutta myös kokonaisvaltaista palvelua alusta loppuun, aina suunnittelusta 24 h olosuhdevalvontaan ja -dokumentointiin.