Sulje

Osa 4 | Miten osastoitu tila alipaineistetaan?

Alipaineistajalla voidaan samanaikaisesti puhdistaa osaston ilmaa ja tuottaa sinne alipaine. Näin varmistetaan, että osastolta ei pääse vuotamaan pölyä ulkopuolelle. Osastoinnin ja alipaineistuksen lisäksi pölyävässä työssä täytyy olla käytössä myös kohdepoisto ja henkilökohtainen suojaus. Neljännessä pölynhallintakoulun jaksossa käydään läpi, miten osasto alipaineistetaan. 

 

 

Alipaineistuksen periaatteet 🌀

 

Alipaineistuksella varmistetaan, että ilmavirta kulkee hallitusti korvausilma-aukkojen kautta osastolle sisään ja alipaineistajan kautta puhdistettuna osastolta ulos.  

  • Tiivis osastointi ja vallitseva alipaine estävät pölyn leviämisen ympäröiviin tiloihin 
  • Osastolta poistuu vain puhdistettua ilmaa, alipaineistajan kautta 
  • Pöly jää alipaineistajan suodattimiin, eli alipaineistaja laskee osaston ilman pölypitoisuutta 

 

Alipaineistuksen lisäksi tarvitaan kohdepoistoa ja henkilökohtaista suojausta 😷 

 

  • Alipaineistaja ei korvaa kohdepoistoa, eikä sitä pidä käyttää kohdepoistolaitteena – suurin osa pölystä halutaan suoraan esim HEPA-imuriin 
  • Huomaa: osaston ilmassa on pölyä aina kun siellä tehdään pölyävää työtä, myös jonkin aikaa työvaiheen päättymisen jälkeen – pölypitoisuus ei laske välittömästi turvalliselle tasolle 
  • Nyrkkisääntö: osastolla tulee käyttää hengityssuojainta vähintään aina kun saman päivän aikana osastolla on tehty pölyävää työtä 

Alipaineistajan asennus 🔧

 

  • Kohteeseen valitaan sopivat alipaineistajat, työn luonteen ja osaston tilavuuden mukaan. Tästä tarkemmin lisää jaksossa 5.  
  • Alipaineistajat varustetaan asianmukaisilla suodattimilla. Haitallisten aineiden, kuten kvartsipölyn, kohdalla käytetään aina HEPA-suodatinta. Saatavilla on myös aktiivihiilisuodattimia hajunpoistoon.  
  • Alipaineistaja voidaan sijoittaa joko osaston sisälle tai osaston rajalle. Liitäntä tiivistetään esimerkiksi pitävällä teipillä.  
  • Poistoilma ja korvausilma voidaan ohjata tarvittaessa letkuilla haluttuun kohteeseen 
  • Joissain tapauksissa alipaineistaja voidaan sijoittaa myös osaston ulkopuolelle, jolloin imuletku vedetään alipaineistettavaan tilaan. Tämä menetelmä soveltuu esimerkiksi nuohottavien ilmanvaihtokanavien alipaineistukseen. 

 

Hyvin toimivassa alipaineistusosastossa ilma vaihtuu tasaisesti ja työtehtävien vaatimusten mukaisesti. Tärkeää on, että alipaine pysyy riittävän vakaana koko prosessin ajan ja alipaineistajan karkeasuodattimet vaihdetaan

  

Korvausilman järjestäminen 💨

 

Alipaineistuksessa on oleellista miettiä, mistä osaston korvausilma otetaan ja mihin poistoilma ohjataan. Tämä ratkaisu riippuu tilan rakenteesta, rakennuksen yleisilmanvaihdosta ja jopa vuodenajoista. 

Korvausilma, eli osastolle sisään tuleva ilma, voidaan ottaa sisätiloista, mikä vähentää lämpöhukkaa ja mahdollistaa vakaamman alipaineen. Korvausilma-aukkojen pinta-alan olisi hyvä olla noin 20 % pienempi kuin poistoilman aukko, jotta ilmavirta pysyy hallittuna.  

Korvausilman aukot kannattaa sijoittaa mahdollisimman kauas alipaineistajasta, jotta koko osaston ilma puhdistuu tasaisesti ja läpikotaisin. Tästä käytetään joskus nimeä “huuhtelu”.  

Poistoilma voidaan myös ohjata sisätiloihin, kun alipaineistajassa on tehokas HEPA-suodatin.  

 

Alipaineistusta ei tule kytkeä pois päältä yön tai taukojen ajaksi ⚠️ 

 

Osasto on pidettävä jatkuvasti alipaineisena, jotta pöly ei pääse leviämään. Yön ajaksi alipainetasoa voi harkinnan mukaan laskea, mutta alipaineistus lopetetaan kokonaan vasta siinä vaiheessa, kun pölyävä työ on päättynyt ja tila on siivottu. 

Tämä johtuu siitä, että esimerkiksi hienojakeisen kvartsipölyn pitoisuus voi laskea riittävän alhaiselle tasolle vasta usean tunnin kuluttua työn päättymisestä, vaikka osastolla olisi kohdepoisto ja alipaineistus käytössä.  

Tästä syystä hengityssuojainta kannattaa käyttää osastolla aina, tai vähintään silloin, jos samana päivänä tilassa on tehty pölyävää työtä kuten betonin piikkausta, sahausta tai jyrsintää. 

 

Kun tarvitset apua osastoinnin ja alipaineistuksen suunnitteluun tai toteutukseen, ota yhteyttä lähimpään Rentan toimipisteeseen! 

Meiltä saat kokonaispalvelua kaikkiin pölynhallinnan tarpeisiin. 

Seuraavassa osassa käymme tarkemmin läpi, miten valitaan oikeanlaiset alipaineistajat pölynhallintaan. Pysy kuulolla! 

 

OTA YHTEYTTÄ