Lyhyt opas | erilaiset henkilönostimet vertailussa
Rakennus- ja asennustöissä tarvitaan usein henkilönostimia, jotka helpottavat työskentelyä korkeissa paikoissa. Rentalta löydät sopivan henkilönostimen jokaiseen tehtävään, niin ammattilaisille kuin yksityishenkilöille. Voit aina olla suoraan yhteydessä lähimpään Renta konevuokraamoon kaikissa kysymyksissä. Me etsimme sinun etuasi parhaiten palvelevan ratkaisun.
Henkilönostimet yleisesti
- Mikä? Henkilönostimessa nimensä mukaisesti henkilö asettuu nostimen työtasolle ja nostaa itsensä hallintakytkimillä työkohteeseen. Työ suoritetaan nostimen työtasolta.
- Millaisia? Henkilönostimia on saatavana eri kokoisena, erilaisella nostomekanismilla, eri voimanlähteellä sekä hinattavana, ajettavana kuin myös tela-alustalla.
- Kuka saa käyttää? Henkilönostimen käyttäjän täytyy olla 18-vuotta täyttänyt henkilö, joka on perehtynyt koneen käyttöön, tuntee hätäohjaimet ja toiminnan hätätilanteessa. Lain mukaan henkilönostimen kuljettajalle tulee olla työnantajan myöntämä kirjallinen lupa käyttää henkilönostinta. Työnantajan tulisi varmistaa, että käyttäjällä on riittävät kyvyt ja taidot henkilönostimen turvalliseen käyttöön.
- Miksi vuokrata? Kun vuokraat henkilönostimen, voit valita juuri kyseiseen työtehtävään ja työympäristöön sopivan laitteen. Saat huippukuntoisen, turvallisen ja tarkoituksenmukaisen laitteen järkevällä hinnalla juuri kyseiseen työhön, sille ajalle kuin tarvitset.
- Miten osaan valita oikean laitteen? Kun kerrot mitä olet tekemässä, Rentan asiantuntijat auttavat sinua löytämään oikeat koneet ja laitteet, joilla työ sujuu parhaiten.
- Tärkeitä tietoja henkilönostinta valitessa ovat esimerkiksi: Kuinka korkealle tai kauas työtason halutaan ulottuvan? Kuinka paljon painoa (työntekijät, työkoneet, materiaalit) koriin on tulossa? Minkälaisella alustalla ja minkälaisessa ympäristössä nostinta on tarkoitus operoida?
Tässä artikkelissa käsitellään eri nostintyypeistä hinattavia puominostimia, ajettavia teleskooppipuominostimia, ajettavia nivelpuominostimia, saksinostimia ja mastonostimia. Myös kurottaja varustettuna henkilönostokorilla luokitellaan henkilönostimeksi.
🔋⛽️ Lisäksi lopuksi tarkastellaan akkukäyttöisten ja dieselkäyttöisten nostimien eroja.
Hinattavat puominostimet
Hinattavat puominostimet ovat kevyempiä ja kompakteja verrattuna ns. kuukulkijoihin, eli ajettaviin nivel- ja teleskooppipuominostimiin. Hinattava nostin voidaan helposti kuljettaa perävaununa paikasta toiseen – pienimmät jopa henkilöauton perässä.
- Max lavakorkeus: 8,5–24 m
- Max sivu-ulottuma: 6,5–11,7 m (äärimmäisessä asennossa usein rajoitettu kuorma)
- Nostokyky: 130– 215 kg
- Nostimen paino: 955–3495 kg
Hyödyt:
- Helppo kuljetettavuus: Hinattava puominostin voidaan helposti kuljettaa työkohteeseen tavallisella ajoneuvolla, mikä tekee siitä ihanteellisen useiden kohteiden välillä liikuttaessa.
- Kompakti koko: Hinattavat puominostimet ovat usein pienempiä ja kevyempiä kuin ajettavat mallit, joten ne mahtuvat ahtaisiin tiloihin ja painorajoitetuille alustoille
- Säästöt vuokrauskustannuksissa: Koska hinattavat puominostimet eivät vaadi erillistä kuljetusajoneuvoa, vuokrauskustannukset voivat olla alhaisemmat verrattuna suurempiin ajettaviin nostimiin.
Rajoitukset:
- Rajoitettu kantavuus: Hinattavien puominostimien kantavuus ja ulottuvuus ovat yleensä pienempiä kuin suuremmissa, ajettavissa nostimissa.
- Asennus ja stabilointi: Käyttö vaatii enemmän aikaa nostimen asennukseen ja stabilointiin työmaalla, mikä voi hidastaa työskentelyä.
- Vähemmän voimaa ja tehoa: Hinattavat puominostimet eivät välttämättä tarjoa yhtä paljon voimaa ja tehoa kuin suuremmat, ajettavat nostimet, mikä voi olla rajoite raskaimmissa tehtävissä.
Esimerkki: Hinattava puominostin on hyvä valinta, kun työskentelet pienemmillä tai hajanaisilla työmailla, joissa tarvitaan nopeaa siirtymistä kohteiden välillä, kuten kiinteistöhuollossa tai pienemmissä rakennusprojekteissa.
Ajettavat teleskooppipuominostimet (kuukulkijat)
Teleskooppipuominostimet tarjoavat suoraa ulottuvuutta ja ovat erinomaisia paikoissa, joissa tarvitaan pitkää vaakasuoraa ulottuvuutta. Saatavilla on myös tela-alustaisia nostimia, mikä tekee niistä hyvän valinnan pehmeälle alustalle pienen pintapaineen ansiosta.
- Max lavakorkeus: 10–41,15 m
- Max sivu-ulottuma: 6,7–27,4 m
- Nostokyky: 230–454 kg
- Nostimen paino: 4150–21546 kg
Hyödyt:
- Pitkä vaakasuora ulottuvuus
- Soveltuu korkeisiin kohteisiin ja laajoihin alueisiin
Rajoitukset:
- Vähemmän joustava kuin nivelpuominostin
- Tarvitsee enemmän tilaa liikkumiseen
Esimerkki: Teleskooppipuominostin on paras valinta, kun työskennellään korkeiden rakennusten ulkoseinillä, laajojen kattojen yllä tai tarvitaan pitkää vaakasuoraa ulottuvuutta.
Ajettavat nivelpuominostimet (kuukulkijat)
Nivelpuominostimet ovat monipuolisia ja joustavia, sillä niiden puomi voi taittua useasta kohdasta. Tämä helpottaa esteiden ohittamista ja tekee nivelpuominostimista erinomaisia ahtaissa tiloissa ja monimutkaisissa kohteissa työskentelyyn. Käyttökokemukseltaan erinomaisia ajettavia nivelpuominostimia on saatavana myös akkukäyttöisenä eli täysin ilman pakokaasupäästöjä!
- Max lavakorkeus: 10,33–38,10 m
- Max sivu-ulottuma: 6,7–18,3 m
- Nostokyky: 227–454 kg
- Nostimen paino: 4400–19958 kg
Hyödyt:
- Joustavuus ja liikkuvuus ahtaissa tiloissa
- Soveltuu hyvin esteiden kiertämiseen
- Voidaan käyttää sekä sisällä että ulkona
Rajoitukset:
- Rajallinen ulottuvuus verrattuna teleskooppipuominostimiin
- Rajoitettu kantavuus (suurimmissa osassa malleja noin 230 kg)
Esimerkki: Ajettava nivelpuominostin (kuukulkija) on erinomainen valinta monipuolisiin tehtäviin korkealla – myös täysin sähkökäyttöisenä eli ilman pakokaasupäästöjä.
Ajettavat saksinostimet
Saksinostimet eli saksilavat nousevat pystysuoraan ja tarjoavat vakaan sekä tilavan alustan työntekijöille, materiaaleille ja työkaluille. Saksinostimet ovat ihanteellisia, kun tarvitaan suurta työskentelyaluetta. Lavaa voidaan useimmiten jatkaa myös sivusuunnassa. Saksinostimia on saatavana monessa kokoluokassa, sekä akku- että dieselkäyttöisenä. Pienimmät mahtuvat helposti läpi tavallisesta oviaukosta.
- Max lavakorkeus: 3,66–16,15 m
- Max sivu-ulottuma: 0,91–1,45 m
- Nostokyky: 227–680 kg
- Nostimen paino: 900–8200 kg
Hyödyt:
- Vakaa ja laaja työskentelyalusta
- Suuri kantavuus
- Helppo, tarkka ja turvallinen käyttää
Rajoitukset:
- Rajoitettu vaakasuora ulottuvuus
Esimerkki: Saksinostin on täydellinen valinta monenlaisiin töihin sekä ulkona että sisällä. Pienellä nostimella voidaan ajaa tarkasti läpi tavallisesta oviaukosta, joten se on täydellinen laite asennus- ja huoltotöihin erilaisissa kiinteistöissä.
Mastonostimet
Mastonostimet ovat kompakteja ja kevyitä, ja ne soveltuvat hyvin sisätiloihin ja ahtaisiin paikkoihin. Saatavana on sekä ajettavia että työnnettäviä malleja joko pelkästään suoraan ylöspäin nousevalla mastolla että lisäksi sivulle ulottuvalla puomilla/jigillä.
- Max lavakorkeus: 1,5–12,3m
- Max sivu-ulottuma: 0–6,05 m
- Lavakuorma: 150–227 kg
- Nostimen paino: 180–4900 kg
Hyödyt:
- Kevyt ja kompakti
- Helppo liikutella ahtaissa tiloissa
- Soveltuu hyvin sisäkäyttöön
Rajoitukset:
- Rajallinen korkeus ja kantavuus
- Ei sovellu ulkokäyttöön epätasaisessa maastossa
Esimerkki: Mastonostin on ihanteellinen valinta, kun työskennellään sisätiloissa kuten varastoissa tai ostoskeskuksissa.
Akkukäyttöiset vs. dieselkäyttöiset nostimet
Valittaessa henkilönostinta on tärkeää miettiä myös voimanlähdettä. Akkukäyttöiset ja dieselkäyttöiset nostimet tarjoavat erilaisia etuja eri käyttökohteissa.
Lisäksi tarjolla on hybridikoneita, joita voidaan käyttää täysin sähkön voimin, mutta hyödyntää tarvittaessa myös polttomoottoria akkujen lataamiseen.
Akkukäyttöiset nostimet:
Hyödyt:
- Ei päästöjä, sopii sisäkäyttöön
- Hiljaisempi toiminta
- Ympäristöystävällisempi vaihtoehto
- Usein alempi kokonaispaino vastaaviin dieselmalleihin verrattuna
- Sähköisillä ajomoottoreilla nostimen liikkeet ovat pehmeämpiä
Rajoitukset:
- Rajoitettu käyttöaika ennen latausta
- Vähemmän voimaa kuin dieselkäyttöisissä
Esimerkki: Akkukäyttöinen nostin on erinomainen valinta, kun työskennellään sisätiloissa tai ympäristöissä, joissa melu ja päästöt halutaan minimoida, kuten kaupunkien keskustoissa.
Dieselkäyttöiset nostimet:
Hyödyt:
- Voimakas ja pitkä käyttöaika
- Soveltuu ulkokäyttöön ja epätasaiseen maastoon
Rajoitukset:
- Päästöt ja melu, ei sovellu hyvin sisätiloihin
- Ympäristöhaitat
Esimerkki: Dieselkäyttöinen nostin on paras valinta, kun työskennellään ulkona rakennustyömailla, joissa tarvitaan paljon voimaa ja pitkä käyttöaika ilman lataustarvetta.
Hybridinostimet:
Hyödyt:
- Voidaan käyttää täysin sähkön voimalla, ilman melua ja lähipäästöjä
- Toiminta-aikaa voidaan jatkaa lataamalla akkuja polttomoottorilla
Esimerkki: Hybridinostin kannattaa valita sellaiselle työmaalle, jossa pääosin on tarkoitus operoida sähkömoottoria käyttäen, mutta halutaan lisäksi varmistaa keskeytyksetön, pitkä toiminta-aika.
Tarvitsetko henkilönostimen tai apua sellaisen valintaan?
Kun sinulla on oikea kone, oikeassa tehtävässä ja oikeassa paikassa, työ sujuu turvallisesti ja tehokkaasti. Sopiva kone tulee myös edullisemmaksi kuin liian iso tai liian pieni. Ota yhteyttä lähimpään Renta konevuokraamoon! Me autamme mielellämme juuri tehtävään sopivan koneen löytämisessä.