Kosteudenhallinta
Rakennusaikainen kosteudenhallinta on projektin aikataulun ja rakentamisen laadun kannalta kriittinen kokonaisuus. Rentalta saat tehokkaat ja toimivat ratkaisut kaikenkokoisiin tarpeisiin!
Rakennusaikainen kosteudenhallinta on projektin aikataulun ja rakentamisen laadun kannalta kriittinen kokonaisuus. Rentalta saat tehokkaat ja toimivat ratkaisut kaikenkokoisiin tarpeisiin!
Aluksi kohde kartoitetaan ja sille laaditaan kohteeseen sopiva suunnitelma. Telineiden, työmaatilojen ja yhä useammin myös lämmityksen kohdalla on itsestäänselvyys, että kalusto tilataan asennettuna ja usein kokonaispalveluna suunnittelusta loppuraportointiin. Kosteudenhallinnan hankinta avaimet käteen -tyyppisenä kokonaispalveluna on yleistynyt – ja hyvästä syystä – sillä se tuo tehokkuutta ja helppoutta projektiin.
Työmaalla voidaan keskittyä itse rakentamiseen tukitoimien sijaan. Rentan kalusto on kunnossa, huollettu ja vikaantuessaan kalusto vaihdetaan. Rentan järjestelmästä saadaan tarvittavat mittapaikkakohtaiset tiedot parilla klikkauksella. Vikapäivystys voidaan järjestää Rentan kautta, Rentan järjestelmiä ja kalustoreserviä hyödyntäen.
Renta kartoittaa järkevimmät energiamuodot olosuhdehallintaan. Suunnittelussa määritellään mm. aikataulu ja tavoitearvot. Renta hoitaa kokonaispalveluna mm. suodattimien vaihdot, polttoainetäydennykset, projektin edellyttämät muutostyöt, kalustonhallinnan. Lämmön ja suhteellisen kosteuden tavoitearvojen toteutumista valvotaan eri mittalaitteilla, mukaan lukien etäluettavat mittalaitteet ja dataloggerit.
Kosteudenhallinnan päätavoitteena on estää kosteusvaurioiden synty ja varmistaa rakenteiden riittävä kuivuminen ilman aikatauluviivytyksiä. Laajemmin ajateltuna kosteudenhallinta on koko rakennuksen elinkaaren prosessi, joka alkaa jo hankesuunnittelusta, jossa huomioidaan kosteuden asettamat vaatimukset mm. aikatauluun ja materiaalivalintoihin. Suomessa betonivalun riittävän hyvät kuivumisolosuhteet (lämpötila vähintään +20 C ja suhteellinen kosteus korkeintaan 50 % Rh) vaativat lämmitystä ja kesällä sekä syksyllä myös koneellista kuivausta. Kosteudenhallintaan liittyy läheisesti myös rakentamisen aikainen pölynhallinta, siivous ja materiaalivirtojen hallinta.
Myös varautuminen mahdollisiin vesivahinkoihin on tärkeää. Saneeraustöiden yhteydessä joudutaan usein kuivaamaan olemassa olevia betonirakenteita. Tehokkain tapa on lämmittää kastunutta rakennetta levyn mallisilla tasokuivaimilla. Työmaalla ei useinkaan ole sopivaa resurssia kaikkiin tarvittaviin tehtäviin. Toisaalta voi olla tehokkaampaa, että rakennusliikkeen henkilöstö keskittyy ydinosaamiseensa – eli rakentamiseen. Siksi yhä useammin kosteudenhallinta hankitaan osin tai kokonaan palveluna siihen erikoistuneelta kumppanilta joka hallitsee kaluston sekä prosessit.