Rakennustyömaan pöly on ilman ja hiukkasten seos. Erilaisten pölyjen kuten hiontapölyn, sementtipölyn, metallipölyn, puupölyn lisäksi rakennustyömaan ilmassa esiintyy kemikaalipölyä, savuja, öljysumua, huuruja sekä erityisesti vanhoja rakenteita purettaessa myös bakteereja, viruksia, itiöitä ja niin edelleen.
Osan pölystä voi havaita paljaalla silmällä. Mitä hienompaa pöly on, sitä vaarallisempaa se on, ja sitä pidempään se leijuu hengitysilmassa. On helppo ymmärtää, että ilman huolellista hallintaa hieno pöly leviää herkästi kaikille pinnoille ja myös ilmanvaihtokanaviin.
Riittävän hienojakeinen pöly pääsee myös keuhkojen alveolialueelle, aiheuttaen keuhkoahtaumatauteja, keuhdosyöpää ja altistaa muille sairauksille. Rakennusalalla vaarana ovat erityisesti asbesti- ja kvartsipöly. Pölyn aiheuttamat sairaudet huomataan usein vasta kun ne ovat edenneet pitkälle.
Asbestipölystä on puhuttu syystäkin paljon. Rakennusalalla tulisi kiinnittää erityistä huomiota myös alveolijakeiselle kvartsille, joka aiheuttaa pitkäaikaisessa altistumisessa kivipölykeuhkoa ja keuhkosyöpää. Kvartsia (eli kiteistä piidioksidia) vapautuu mm. muuraustöissä, julkisivujen saneerauksissa, leikkaustöissä, betonin ja kiviseinien porauksessa.
Alveolijakeiselle eli keuhkojen alveolialueelle kulkeutuvalle hienolle kvartsipölylle altistuu Suomessa Työterveyslaitoksen arvioiden mukaan noin 50 000 työntekijää – suuri valtaosa näistä rakennusalalla. Kvartsipölyn riskejä hallitaan parhaiten pölyntorjunnan keinoilla.
Pöly aiheuttaa levitessään haittaa paitsi työn aikana, myös työn valmistuttua, rakennuksen käyttäjille. Tämän takia pölynhallinnasta tulee pitää huolta jatkuvasti, koko rakennus- tai saneeraushankkeen ajan.