Pidättäkää pöly!

Pölynhallinnassa on Suomessa vielä paljon parantamisen varaa ja liikaa välinpitämättömyyttä. ”Kaikenlaista näkee. Pyöritään ilman suojaimia pölypilven keskellä. Illalla kivipöly narskuu hampaiden välissä”, ihmettelee Jyväskylän Rentan aluemyyntipäällikkö Mikko Rämänen. Hän uskoo, että konevuokraamolla on iso rooli pölynhallinnan kehittämisessä.

Teksti: Simo Vilhunen / simovilhunen.com

 

Rakennustyömaalla pölisee. Tietyt työvaiheet, kuten laastin sekoittaminen, piikkaus ja purkutyöt päästävät sisäilmaan runsaat määrät hienoa pölyä. Erityisesti näissä työvaiheissa ja alueilla pölyn leviäminen pitäisi hallitusti estää, koska laiminlyönti aiheuttaa suurta haittaa työntekijöille, rakennuksen käyttäjille sekä tilojen laitteistolle. Hallitsemattomasti levinnyt pöly on kalliimpaa, joskus jopa mahdotonta siivota jälkikäteen.

 

Pölynhallinta ei ole vaikeaa. Tehokas kalusto ja työtavat ovat kaikkien saatavilla. Kyse on tietämyksestä, työkulttuurista ja asenteista.

 

Rämänen kertoo varoittavan esimerkin. ”Eräällä P1-työmaalla oli jokaisessa kerroksessa 50 kilowatin kiertovesilämmitin. Siellä tehtiin maalaus- ja tasoitustöitä. Laastin sekoituspiste oltiin keksitty tehdä aivan lämmittimen viereen. Mitään alipaineistusta tai ilmanpuhdistajaa ei näkynyt. Kiertovesilämmitin imee sisäänsä valtavasti ilmaa, ja tietysti suodattimesta huolimatta puhaltaa suuren osan hienosta pölystä kennon läpi lämmitysletkujen kautta ympäri työmaata lämpimän ilman mukana. Huomautin tästä asiasta työnjohtoa ja tarjosin pölynhallintaan ratkaisua – mutta se viesti kaikui kuuroille korville. Ihmettelin kovasti.”

 

”Pölynhallinta on valitettavasti vielä monella työmaalla aivan lapsen kengissä. Esimerkiksi joissain paikoissa rakennellaan vielä kiinteitä sekoituspisteitä. Uskon, että liikuteltavasta kohdepoistosta tulee normaali juttu, jota näkee pian joka työmaalla”, arvioi Rämänen.

 

Rämänen näkee konevuokraamojen roolin pölynhallinnan kehittämisessä hyvin merkittävänä. ”Isoistakin rakennusliikkeistä moni turvautuu konevuokraamoihin, eikä heillä ole juurikaan omaa kalustoa. Heiltä tulee viestejä ja pyyntöjä meille tulla esittelemään alan viimeisimpiä laitteita ja teknologiaa. Se on meistä paljon kiinni, että pölynhallinnan osaaminen ja siihen soveltuva kalusto leviävät tuonne työmaille. Jos me emme ole aktiivisia, eivät kaikki osaa välttämättä niitä laitteita meiltä kysyä”, Rämänen tuumaa.

 

”Esimerkiksi kuka tahansa meiltä hakeekin piikkauskoneen, meidän pitää aina osata kysyä että mitä olet tekemässä, sisällä vai ulkona ja tarvitsetko siihen työhön alipaineistajaa tai suojaseiniä?”, Rämänen sanoo.

 

Kuten sähköistyksen ja lämmityksen kohdalla, yhä useammin asiakkaat haluavat Rentalta sekä hyvän suunnitelman että toteutuksen.

 

”Meiltä kysytään aika paljon näinä päivinä palvelua – oli se sitten lämmitykseen, sähköistykseen tai pölynhallintaan liittyen. Meidän ammattitaito sekä myös vaatimukset meitä kohtaan ovat kasvaneet. Tätä edistävät myös Puhtausluokka P1:n ja Terve Talo -kriteerien mukaan toteutettavat kohteet. Rakennusliikkeet pyytävät meiltä näkemystä, että tässä on kohde, miten te tämän pölynhallinnan hoitaisitte? Usein me käymme myös asentamassa laitteet ja isommissa kokonaisuuksissa huolehdimme lisäksi tarkastuksista sekä suodattimien vaihdoista.”

 

”Ei se nykypäivänä enää niin mene, että asiakas tulee vuokraamaan meiltä pakettiautollisen lämppäreitä ja letkuja, ja me vain kannamme kaluston kyytiin ja toivotamme hyvää päivänjatkoa”, Rämänen pohtii konevuokraamon roolia.