Tavarantoimittajan tarina

Suomessa kehitetty ja valmistettu Hepamatic-ilmanpuhdistin pitää SRV Rakennus Oy:n Keski-Suomen Sairaala Novan pölyt hallinnassa. Laitteen parhaita puolia ovat varsinkin tehoon ja luotettavuuteen nähden erittäin kompakti koko, kevyt rakenne ja portaaton tehonsäätö. Juhani Vilhunen kertoo alkaneensa kehittämään parempaa alipaineistajaa rakennusliikkeiden ja alan jälleenmyyjien pyynnöstä.

Teksti: Simo Vilhunen / simovilhunen.com | Kuvat: Sami Välikangas

 

”Eräänkin kokeneen jälleenmyyjän alipaineistajia koskevat parannusehdotukset olivat kaikuneet suurten valmistajien kuuroille korville. Tehdaskäynnillä oli annettu ymmärtää, että turha meitä on tulla neuvomaan. Ajattelin, että eihän tämä näin voi mennä. Puutteet olisivat olleet helposti korjattavissa hieman eri tavalla suunnittelemalla”, Vilhunen kertoo.

Hepamatic on suunniteltu alipaineistajan tärkeimmän komponentin – suodattimen – ympärille.

Vilhunen aloitti urakan kääntymällä johtavan suodatinvalmistajan, Camfilin puoleen. Camfilin suunnitteluohjelman ja suodatinanalyysin avulla löydettiin suodattimelle vaatimuksiin sopivat materiaalit, koko, paino ja muoto suhteessa haluttuun puhaltimeen. Näiden rinnalle piti kehittää sopiva puhallinkaapu, jonka muotoa ja puhaltimen sijaintia Vilhunen haki painemittarin kanssa millimetri kerrallaan. Oikein viritetty kaapu parantaa puhaltimen tehoa – Hepamaticin tapauksessa yli 30%.

Käyttökokemuksen ja muotoilun suhteen jälleenmyyjän kommenteista oli suuri apu. ”Myyjä tietää mitä käyttäjät kaipaavat ja mitkä osat tuppaavat hajoamaan kovassa työmaakäytössä. Yhdessä todettiin esimerkiksi, että erillistä virtakytkintä ei tarvita. Laite pitäisi joka tapauksessa jättää aina päälle”, Vilhunen selittää.

Monien prototyyppien tuloksena syntyi tehokas, mutta todella kompakti alipaineistaja, joka kelpasi myös vaativille käyttäjille.

 

Pieni osoittautui päteväksi ja käteväksi

 

”Vuonna 2020 valmistuvan Keski-Suomen Sairaala Novan työmaalta kysyttiin löytyisikö meiltä oikein pientä ja näppärää alipaineistajaa? Aloin selvittämään asiaa, ja meidän pölynhallinnan asiantuntija Jouni Varonen sitten kertoi saaneensa Oulun seudulla asiakkailta hyvää palautetta uudesta suomalaisesta alipaineistajasta. Niinpä soitin Vilhuselle ja pyysin hänet esittelemään laitetta”, Jyväskylän Rentan Mikko Rämänen kertoo.

Rämänen päätyi aluksi hankkimaan kymmenkunta Hepamaticia Novan työmaalle. Laite osoittautui välittömästi sopivaksi tehtävään. Heti seuraavalla viikolla työmaalle haluttiin kymmenen lisää, ja lopulta Vilhusen kehittämiä laitteita humisi samalla työmaalla parhaimmillaan jopa 70.

”Tämä tarina on yksi esimerkki Rentan filosofiasta. Vaikka olemme jo kohtuullisen iso toimija, on meillä silti lupa tehdä paikallisesti vikkeliä päätöksiä ja hakea asiakkaalle sellaisia ratkaisuja, joita he kaipaavat”, Rämänen pohtii.

Rämäsen mukaan laitteiden käyttäjä, Jyväskylän uuden sairaalan urakoitsija SRV Rakennus Oy, on erityisesti kiittänyt kompaktia muotoa, joka vie lattialla vain vähän tilaa. Teho riittää pienestä koosta huolimatta erittäin hyvin, ja sitä voi säätää portaattomasti tilanteen mukaan. Alle 10 kg painavan alipaineistajan voi myös helposti kiinnittää ylös seinälle laastin sekoittamista varten, jolloin se ei ole tiellä ja pysyy paremmassa kunnossa.

”Kysyin laatuvastaava Juha Tihvoselta, että sano nyt edes jotain negatiivista? Hän muisti silloin, että jonkin laitteen suodattimen huomiovalo oli palanut, vaikka siihen oli juuri vaihdettu uusi suodatin. Asiaa tutkittuamme suodattimessa oli painauma, joka varmaan aiheutti riittävän suuren imuvastuksen. Toisella suodattimella ongelma poistui”, Rämänen kertoo.

 

Pölyntorjunnasta sisäilman epäpuhtauksiin

 

Jatkuvasti kovassa käytössä ja likaisissa olosuhteissa pyörivän vuokralaitteen täytyy olla myös varmatoiminen, kestävä ja helppo huoltaa. Jyväskylän Rentan huollossa on huomattu Hepamaticin täyttävän nämä kriteerit.

”Sellaisiakin alipaineistajia löytyy, joissa komponentit ovat ihan harrastajatasoa. Hyvä komponentti on pöly- ja vesitiivis, vaikkapa IP67 luokiteltu. Hintahaitari saman näköisessä osassa on laaja”, Vilhunen toteaa.

”Itse pidän portaatonta tehonsäätöä erittäin hyvänä ominaisuutena, varsinkin saneerauskohteisiin. Tehon voi säätää pieneenkin tilaan sopivaksi jotta suojaseinät eivät petä. Työpäivän jälkeen voi laskea tehoa jolloin koneen käyntiääni ei häiritse asumista, mutta pölyn leviäminen pidetään edelleen kurissa”, Rämänen pohtii. Vilhunen mainitsee, että on pohtinut myös itsesäätyvää laitetta, joka esimerkiksi kiihdyttäisi puhallinta kun suojaseinän ovi avataan.

Rakennus- ja saneeraustyömaiden lisäksi Hepamaticia voi käyttää myös kaasujen ja hajujen puhdistamiseen sisäilmasta. Aktiivihiilisuodattimella varustettuja Hepamaticeja on jatkuvassa käytössä esimerkiksi kirjapainoissa. Kemikaalihöyryjen, liuottimien ja liimojen kanssa työskentelevät, kuten lattiapäällysteiden asentajat, voisivat Vilhusen mukaan hyötyä Hepamaticista. ”Eivätpä ne varmaan edes tiedä, että tällaista on tarjolla. Pitäisi ehkä alkaa lobbaamaan.”