Ilona Mononen
Syntymäaika: 18. joulukuuta 2003
Syntymäpaikka: Hämeenlinna
Lajit: 3000 m estejuoksu, 800 m, 1500 m, 3000 m, viestijuoksu
Saavutukset
3000 m estejuoksu, EM 6.sija – Suomen ennätysaika, Italia, Rooma 2024
3000 m U-20 EM-kulta, Tallinna, Viro 2021
3000 m U-20 MM 5. sija, Nairobi, Kenia 2021
1500 m SM-kulta, Kalevan kisat
Ilona somessa
”Yhdessä tekeminen on se juttu”
Keskimatkojen juoksija, nuorten 3000 metrin Euroopan mestari Ilona Mononen on lupaavimpia suomalaisia yleisurheilijoita. Määrätietoinen ja kilpailussa kylmäpäinen nuori nainen on noussut nopein harppauksin kesä kesältä kohti Euroopan kärkitasoa.
Matkaa on vielä aikuisten huipulle, mutta niin on myös mittaamatonta potentiaalia. Team Rentan nuorin jäsen pitää kovasta harjoittelusta, mutta haluaa pitää juoksun kivana ja mieluisana – sillä niin päästään parhaisiin tuloksiin.
”Mulla on jalkapallotaustaa, ja yleisurheilun aloitin ala-asteikäisenä. Aluksi päälajit olivat pituus, pikajuoksu ja jopa kuulantyöntö. Joissain piirinmestaruuskisoissa kokeilin 1000 m matkaa, ja se tuntuikin jotenkin omalta jutulta. Pikkuhiljaa aloin keskittymään enemmän keskimatkoihin, harjoittelu muuttui pelkäksi juoksuharjoitteluksi ja muut lajit jäivät pois.” Ilona kertoo.
Nykyisin Mononen kilpailee 800, 1500 ja 3000 metrin juoksussa, sekä viestijuoksussa. Keskimatkoille treenataan kovaa, mutta monipuolisesti. Peruskunto pitää olla kovalla tasolla, mutta pitää löytyä myös nopeutta. Keskimatkoilla pääsee etsimään ja ylittämään omia rajojaan maksimisuorituksissa. Ilona kertoo pitävänsä tästä yhdistelmästä.”
Tunne kovan treenin tai kilpailun jälkeen on jollain tavalla tosi koukuttava. Tuntuu palkitsevalta kun juoksu kulkee”, Ilona toteaa.
Kovan kunnon lisäksi keskimatkojen juoksijalla pitää olla taktista silmää. Arvokisoissa ei välttämättä lähdetä juoksemaan täysiä. ”Siinä saatetaan himmailla, jolloin ratkaisuja pitää tehdä kisan aikana”, Mononen muistuttaa.
Askel askeleelta ylöspäin
Kolme viimeisintä kesää ovat kaikki olleet Ilonalle eri tavoin merkittäviä. 2019 Ilona muutti perheineen Yhdysvalloista takaisin Suomeen. Samana kesänä kaulaan ripustettiin ensimmäiset SM-mitalit n-16 sarjassa 800 ja 1500 metrillä. Kesän jälkeen Ilona liittyi nykyiseen harjoitusryhmäänsä, Lahden Ahkeran Nuoriin mailereihin, Mikko Rajaniemen valmennukseen.
Kehitys jatkui nousujohteisena, ja vuoden 2020 kilpailuissa Ilona vakiinnutti tasonsa kansalliselle huipputasolle myös aikuisten sarjoissa. Ilona ylsi hopeamitaliin sisäratojen SM-kilpailujen 1500 metrillä. 2020 Kalevan kisoista kotiinviemisiksi tarttui hopea 1500 m ja pronssi 800 m juoksussa.
Heinäkuussa 2021 Tallinnassa Mononen juoksi 3000m kilpailussa uudella ennätyksellään nuorten Euroopan mestariksi, ja samalla yhä useamman Suomalaisen tietoisuuteen. Myöhemmin samana kesänä hän ylsi pistesijoille Kenian nuorten MM-kilpailuissa, ollen parhaana eurooppalaisena 3000 metrillä viides ja 1500 metrillä kahdeksas.
”Molemmat olivat omalla tavalla sekä unohtumattomia että opettavaisia reissuja. Tallinna opetti minulle, että kun uskoo itseensä, niin mikä vaan on mahdollista. Kenia oli täynnä tapahtumia; kisa-aikataulu meni uusiksi ja olosuhteet olivat todella erilaiset. Se opetti, että urheilijan pitää olla joustava ja sopeutua muutoksiin. Päällimmäisenä reissuista mieleen jäi kuitenkin se, miten paljon sain uusia ystäviä tutustuttuani siellä kilpasiskoihin.
”Ilona kertoo, että vaikka kestävyysjuoksijoita kutsutaan joskus jopa yksinäisiksi susiksi, hän kokee pikemminkin että Suomen kestävyysjuoksuperhe on tiivis yhteisö.
”Kun reissuissa tutustuu näihin kavereihin, niin heitä voi alkaa kutsua kuin siskoiksi. Me ollaan saman henkistä porukkaa, ja yhdessä tekeminen on kuitenkin se juttu”, Ilona vakuuttaa.
Kylmäpäinen kilpailija
2022 tulee olemaan Monoselle mielenkiintoinen vuosi. Ensi kesänä alle 20-vuotiaiden MM-kisat järjestetään kolumbiassa. Niiden lisäksi Mononen unelmoi myös Münchenissä järjestettävistä aikuisten EM-kisoista.
”Tavoitteita pitää asettaa korkealle. En sulje pois, etteikö EM-kisoihin olisi mahdollista päästä ajan tai rankingin perusteella. Pitkäjänteisen, nousujohteisen treenin kautta tavoitteena on aikuisten kansainvälinen taso. Unelmoin myös joku päivä juoksevani Olympialaisissa.
”Ilona nimeää vahvuuksien joukkoon päämäärätietoisuuden ja taktisen kylmäpäisyyden. ”Jos jotain haluan, en myöskään luovuta helpolla sen suhteen. Kisoissa puolestaan olen oppinut sen, että pystyn luottamaan omiin vahvuuksiini ja tekemään ratkaisut oikealla hetkellä.
”Ilona vahvistaa, että keskimatkojen treenaaminen vaatii sisua ja pitkäjänteistä luonnetta. Taso maailmalla on kova. Välillä pitää vain jaksaa lähteä lenkille, vaikka se ei aina kivalta tuntuisikaan. Toisaalta maltti ja tasapaino harjoittelussa on myös tärkeää. Pitäisi treenata kovaa, mutta silti pysyä terveenä. Omaan tekemiseen pitää luottaa, sillä samat treenimetodit eivät sovi kaikille.
Mononen näyttää ainakin toistaiseksi löytäneen varsin hyvän tasapainon tekemiseen – mistä kertovat yhdessä valmentaja Mikko Rajaniemen kanssa saavutetut nousujohteiset tulokset. Ilona kertoo luottavansa siihen, että yhteistyö kantaa hedelmää jatkossakin.
Päämäärätietoista treeniä ja luonnon lumoa
Ilonan lajissa lepoviikot ovat harvassa. Vuosi jakautuu erilaisiin jaksoihin, joilla on oma tehtävänsä palautumiseen, kunnon rakentamiseen ja kilpailuissa vaadittavan herkkyyden saavuttamiseen.
Monosen kohdalla kesän kilpailukauden jälkeen seuraa parin-kolmen viikon mittainen niin kutsuttu ”ylimenokausi”, jonka tarkoitus on sekä henkinen että fyysinen palautuminen, jotta urheilijan kroppa sekä mieli ovat valmiina ottamaan vastaan seuraavan peruskuntokauden korkeat harjoitusmäärät ja rasituksen. PK-kausilla rakennetaan nimensä mukaisesti peruskuntoa – fyysistä pohjaa, jonka varaan itse lajiharjoittelu rakentuu. PK-kausilla Ilonan treeniin kuuluu juoksun lisäksi lihaskuntoharjoittelua sekä esimerkiksi portaiden nousua.
Hallikaudella harjoitukset kevenevät hieman, jolloin aletaan hakemaan terävyyttä lisäämällä myös kisavauhtisia harjoitteita. Hallikauden ja kesän kilpailukauden välissä on jälleen peruskuntokausi. Tärkeimmät kilpailut osuvat kesään, jolloin harjoitusmäärät kevenevät ja harjoittelu keskittyy kilpailuominaisuuksien ylläpitämiseen ja seuraaviin kilpailuihin valmistautumiseen.
Urheilun lisäksi Monosen arkea täyttää tällä hetkellä lukio-opiskelu. Vapaa-aika kuluu perheen ja ystävien kanssa. Ulkoilu, uinti, pyöräily ja erilainen ”höntsäily” esimerkiksi jalkapallon parissa ovat Ilonan mieleen. Hän kertoo nauttivansa myös ruuanlaitosta ja leivonnasta. TV-sarjoista ikisuosikki on Modern Family.
Ilona kertoo pitävänsä Suomen luontoa korkeassa arvossa, ja olevansa kiinnostunut luonnonsuojelusta. Luonnossa vietetty aika on Monoselle arvokasta – oli se sitten treeniä tai lepoa. Ehdottomia lempipaikkoja ovat Janakkalan kupeessa sijaitsevan Konttilan maastossa risteilevät polut sekä mökkimaisemat Kuopion Kallavedellä.
Kova työ palkitaan, mutta kivaa pitää olla
Urheilijoista Ilona Mononen nostaa esikuvakseen yhdysvaltalaisen 3000 m esteisiin erikoistuneen keskimatkojen juoksijan Emma Coburnin. Mononen ihailee Coburnin korkeaa työmoraalia ja pelottoman rohkeaa tapaa kilpailla. Ihmisenä Coburnin sydämellisyys ja hyväntekeväisyystyö ovat tehneet vaikutuksen. Monosen mielestä urheilijan arvomaailmalla vaikuttaa arvostettavuuteen. Lisäksi Ilona nimeää esikuvikseen vanhempansa.
”Urheilun ulkopuolelta katson omia vanhempiani ylöspäin – oikeastaan kaikessa.
”Vanhemmiltaan Ilona on oppinut periaatteen, että kova työ palkitaan, mutta tekeminen pitää lähteä omasta halusta. Tuloksia tulee, kun juokseminen on mieluista. Pakottaminen ei toimi.
Mononen pitää matkustelusta, ja on innokas tutustumaan uusiin paikkoihin ja ihmisiin. Se laajentaa maailmankuvaa ja tuo uutta näkemystä elämään. Tällä menolla kisamatkoja on luvassa vielä lukuisia lisää, ja Rentan tuki auttaa Monosta matkalla parillakin tapaa.
”Rentan tuki mahdollistaa urheiluun panostamisen ihan eri tavalla. Tulevaisuudessa haluan urheilla ammattimaisesti. Renta tukee myös Lahden Ahkeran Nuoret mailerit ryhmää, joka on on minulle tosi iso asia – sieltä löytyvät treenikaverit sekä valmentaja. Arvostan sitä kovasti!”Tuen lisäksi Mononen löytää yhtäläisyyksiä omasta ja Rentan arvopohjasta.
”Minulle on tärkeää pitää urheilu positiivisena ja kivana asiana, jonka takia tykkään Rentan ihmisten saman henkisestä, positiivisesta asenteesta. Koen, että se on meille yhteinen arvo – että pyritään pitämään oma tekeminen mieluisana”, Ilona kertoo.
Luottamus korostuu yhteisenä arvona niin Rentalla kuin Ilonan elämässä. Luotettavimmaksi ihmiseksi urallaan Ilona nimeää valmentajansa Mikko Rajaniemen. Tietynlainen mittari luottamukselle on, että kumpikin osapuoli uskaltaa olla avoin ja molemmat voivat luottaa toisen sanaan.
”Tässä mun lajissa 100% luottamus on todella tärkeää, myös sillä tavalla, että luottamus on molemminpuolista. Sekä se, että pystyn luottamaan Mikkoon, mutta Mikko myös minuun. On tärkeää, että pystyn olemaan rehellinen ja kertomaan omista tuntemuksista. Mikko on oppinut parin vuoden aikana minkälainen treeni minulle sopii, ja minä oppinut luottamaan siihen, että tehdään oikeita asioita. Mutta, pystyn myös sanomaan, jos vaikka tunnen etten ole palautunut kunnolla kovan treenin yhteydessä, ja Mikko luottaa minun sanaan. Näin me pystytään yhdessä optimoimaan minun treeniohjelmaa”, Ilona kertoo.